http://hemmetsveckotidning.se/jag-tranade-mig-fri-fran-whiplashsmartan/

Jag tränade mig fri från whiplashsmärtan!

11 april, 2014, 08:00

Charlotte tränade sig fri från smärtan

Tack vare pilates kan Charlotte rida igen!

Varje år drabbas cirka 20 000 svenskar av whiplashskador i samband med en trafikolycka. Charlotte Almö är en av dem. Efter tre svåra trafikolyckor och en whiplashskada levde hon med en ständig smärta.
Ända sedan hon var liten flicka och gick på ridskola har Charlotte Almö drömt om att arbeta med hästar och bo på landet. Den drömmen krossades av tre trafikolyckor. Charlotte fick en svår whiplashskada med nedsatt rörlighet och ständig smärta som följd. Även om ingen trodde det, inte heller hon själv, fanns det en väg tillbaka till ett liv utan smärta.
- Jag trodde aldrig att jag skulle må så bra som jag gör i dag, säger Charlotte när vi träffas hemma hos henne på Kämparps Gård i Häckeberga naturreservat där ängar, åkrar och skog gör det skånska landskapet vackert och omväxlande.
Här hyr hon ett gammalt hus med härlig atmosfär som hon delar med sina 13-åriga tvillingar Douglas och Linnea, en hund och tre katter. I hagarna utanför går hennes nio hästar.
- Jag var bara drygt 20 år när jag frontalkrockade i 90 kilometer i timmen. Jag var medvetslös i en vecka och vaknade upp med whiplash- och skallskador, berättar Charlotte, som nu är 47 år.
Hon var sjukskriven ett år, men återvände sedan till sitt arbete på ett stuteri där hon fick lättare arbetsuppgifter.
- Jag kämpade på och vande mig vid att alltid ha ont i huvudet och kroppen.
Slungades ur sadeln
Men det skulle bli ännu värre. När hon var ute och red blev hon påkörd av en lastbil. Hästen bröt nacken och dog och själv slungades Charlotte ur sadeln och landade illa.
- Ont hade jag ju redan innan, men alla problem förstärktes och jag blev sjukskriven igen.
1999 frontalkrockade Charlotte med en lätt lastbil och överlevde som genom ett under. Men de skador som hon då fick i kombination med tidigare skador gjorde henne helt utslagen fysiskt.
- Jag hade oerhörda smärtor och fick morfin som smärtstillande. Jag kunde inte ens lyfta en kaffekopp eller bre en smörgås och kunde knappt gå utan hasade mig fram. Att sitta på en stol gjorde för ont, jag fick halvligga i en solstol eftersom det innebar minst tryck på ryggkotpelaren. Hemtjänsten kom varje dag och hjälpte mig.
Det här var en mycket svår tid då Charlotte mådde dåligt både fysiskt och psykiskt. Hennes liv blev starkt begränsat av skadorna. Hon var ledsen, arg och bitter över sitt öde. Mycket tid och energi gick åt till försäkringsärenden. Sjukgymnastiken hon fick gjorde henne sämre och i sjukvården fick hon beskedet att hon skulle acceptera sitt liv som det var med smärtor och begränsad fysik.
- Det var en fruktansvärd sanning att ta till sig. Jag var förtvivlad och det var kaos inombords. Min dröm om ett liv med hästar hade slagits i spillror, säger Charlotte som då gått en hippologutbildning och bodde på en gård utanför Skurup med familjen och flera hästar.
Anställda och vänner hjälpte henne med hästarna medan Charlotte mitt i allt det svåra ville tro att det ändå fanns en väg tillbaka. Hon fick tips om en sjukgymnast specialiserad på ortopedisk medicin och hos honom började hon träna på att röra nacken.
- Då kunde jag varken röra huvudet åt sidan eller uppochner. Det var små, små rörelser, mikrorörelser, under kort tid för att få loss de spänningar jag hade i nacken. När jag hade gjort de här rörelserna varje dag i två veckor märkte jag en liten skillnad och det fick mig att fortsätta. Det var något som tändes inom mig då.
Gick långsamt framåt
Charlotte fick en dvd med enkla pilatesrörelser och fortsatte träningen. Det handlade om små rörelser varje dag där hon aktiverade de muskler hon hade problem med. Det var mycket hon inte klarade av i början, träningen gick långsamt framåt. Efter hand kunde hon träna fler kroppsdelar. Mental träning och att visualisera det hon ville uppnå hjälpte Charlotte som läste mycket inom både pilates och idrottspsykologi. Träningen lärde också Charlotte att hantera smärtan genom att inte fokusera på den. Hon fick dessutom regelbunden behandling av naprapat och massör
- Jag har byggt om min kropp och efter sex år var jag totalt smärtfri! Det var fantastiskt första gången jag kunde lyfta en kaffekopp och första gången jag kunde rida. Det fanns hallelujamoment, men det var också många bakslag, ett steg framåt och sju bakåt. Jag kände mig ofta frustrerad men de små framstegen drev mig ändå framåt.
Charlotte har fortsatt träna för att behålla och öka styrka och balans och även utbildat sig till pilatesinstruktör. Nu håller hon kurser i pilates och tränar andra med nackskador och smärta. Hon har varit på Smärtenheten vid Universitetssjukhuset i Lund och berättat som sin träning där och hon har föreläst på en nackskadekonferens. Och kanske bäst av allt, drömmen som så brutalt slogs i spillror har hon nu förverkligat:
- Jag lever mitt drömliv med djur på landet. Förutom kurserna i pilates arbetar jag med hästar och ryttarcoaching precis som jag alltid drömt om!

Rör på nacken så snart som möjligt
Olle Bunketorp, överläkare vid ortopedkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent i trafikmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, svarar på frågor om whiplash.

Olle Bunketorp

Olle Bunketorp

Vad händer i nacken vid en pisksnärtsskada?
- När huvudet hastigt rör sig, tex kastas framåt och bakåt, överbelastas vävnadsstrukturer i halsryggen. Detta kan ge bristningar i kotpelaren och i angränsande ledband, muskler, nerver och ryggmärg.
Hur vet jag om min smärta är en pisksnärtsskada?
– Om halsryggen har överbelastats och symtom uppstår inom någon eller några dagar. Förutom att få ont och stelhet i nacken kan man bli yr, få huvudvärk eller pirrningar och domningar i armarna.
Hur går en undersökning till?
– Man tar reda på hur olyckan gick till, vilka besvär som uppstod, när dessa märktes och hur de har ändrat sig. Dessutom undersöks rörlighet och ömhet i nacken och om smärtan påverkas av vissa rörelser, tex strålar ut i armarna. Det svåra är att identifiera skadorna. Man kan ha mycket ont utan att det syns på röntgen eller med magnetkamera.
Varför drabbas kvinnor mer än män?
– Det är inte tillräckligt klarlagt. Faktorer som bidrar är att kvinnor har mindre kotor, smalare ryggmärgskanal och tunnare halsmuskulatur, vilket gör dem känsligare när nacken belastas vid en olycka. Dessutom är skyddssystem i bilar utvecklade efter manliga förebilder och de tycks skydda kvinnor sämre.
Vad finns det för behandlingar?
– Man ska börja röra på nacken så snart som möjligt, tex med små vridningar och böjningar. Blir man inte bättre den närmaste veckan bör man anlita sjukgymnast. Det är viktigt att motverka rörelserädsla, stelhet och muskelsvaghet.
Är det bra att bära nackkrage?
– Inte rutinmässigt. En mjuk krage kan avlasta spänd muskulatur, minska avkylning och överdrivna nackrörelser, tex när man kör bil. Man kan använda den någon timma om dagen om den ger lindring, men för övrigt ska man försöka leva som vanligt.
Blir man återställd efter en pisksnärtsskada?
– De allra flesta blir bra inom några månader efter olyckan.

Ny metod gör smärta synlig
Det svåra med en whiplashskada är att identifiera den. Patienter klagar på värk, men när de blir röntgade upptäcks inget annorlunda, vilket komplicerar både diagnosen och behandlingen. Nu har forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala utvecklat en ny metod som gör smärta synlig. Med hjälp av spårvätskan Deprenyl och en sk PET-kamera kan läkaren se inflammerade vävnader och var smärtan uppstår. Tekniken är mycket lovande och kan leda till bättre och säkrare diagnoser vid whiplashskador, men den måste bekräftas i fler studier innan den kan bli rutin inom sjukvården.

AV ANETTE BÜLOW, ELSA MARÉCHAL
FOTO: GUGGE ZELANDER, Shutterstock

 

DVDn Pilates för Ryttare på Försäljningstoppen hos Cavallus bokklubb januari 2011

 

 

 

 

 Tidningen Ridsport: LÄR DIG TA MAKTEN ÖVER DIN RÄDSLA januari 2011

 

 

 

 

 

 

 AFTONBLADET november 2010

                       A

 

 

 

Annonsering i tidningen Ridsport våren 2009: DVD Pilates för Ryttare 

 

Cavallus Bokklubb hösten 2009 DVD Pilates för ryttare 

 

 

 

Ystad Allehanda 29 oktober 2007

 

 

 

 

 

 

 

Lokaltidningen 24 oktober 2007

 

 

 

 

Skånska Dagbladet 3 augusti 2006